CARA PEMAKAIAN

PAKAIAN MAJLIS RASMI HARI SIANG


Cara Memakai Kalung dan Selepang dengan Pakaian Rasmi Kebangsaan:

Kalung dipakai terletak di atas kedua bahu tergantung di atas dada dan disebelah belakang dengan Lencana Darjah tergantung di tengah-tengah dada. Selepang disangkut di bahu kanan diselepangkan menyusup di bawah bengkong ke pinggang kiri dengan Lencana Darjah tersangkut di bawah ikatan reben terletak tepat pada jalur seluar, manakala Bintang disematkan di tengah poket atas baju atau bertempat seakan-akannya. Pingat digantung pada pitanya dan disematkan pada dada sebelah kiri.

Pakaian lengkap bersampin, berbengkong dan bertengkolok serta berkeris (Warna pakaian mengikut sepertimana yang ditentukan di dalam Kad Jemputan)

Cara Memakai Selepang tanpa Kalung dengan Pakaian Rasmi Kebangsaan:

Selepang disangkut di bahu kanan dan diselepangkan menyusup di bawah bengkong ke pinggang kiri dengan Lencana Darjah tersangkut di bawah ikatan reben dengan Lencana terletak tepat pada jalur seluar; manakala Bintang disematkan di tengah poket atas baju atau bertempat seakan-akannya. Lencana Leher (Neck Order) hendaklah digantung kepada pita pendek terletak betul-betul di bawah butang kedua (dikira dari atas).

Pakaian lengkap bersampin, berbengkong dan bertengkolok serta berkeris (Warna pakaian mengikut sepertimana yang ditentukan di dalam Kad Jemputan)

Cara Memakai Kalung dan Selepang dengan Pakaian No.1 (Number One Dress):

Kalung dipakai terletak di atas kedua bahu disusup di bawah epolet tergantung sama tinggi di atas dada dan disebelah belakang dengan Lencana Darjah tergantung di tengah-tengah dada. Selepang disangkut di bahu kanan juga disusupkan di bawah epolet dan kalung dan diselepangkan ke pinggang kiri dengan Lencana Darjah tersangkut di bawah ikatan reben tepat pada jalur seluar; manakala Bintang disematkan di tengah poket atas baju atau bertempat seakan-akannya atau sepertimana tertera dalam gambar. Anak Bintang (miniature) digantung pada pita dan disematkan pada dada sebelah kiri.

Pakaian Rasmi No.1 lengkap dengan Epolet dan Georget

Cara Memakai Selepang tanpa Kalung Dengan Pakaian No.1 (Number One Dress):

Selepang disangkut di bahu kanan disusupkan di bawah epolet dan diselempangkan ke pinggang kiri dengan Lencana Darjah tersangkut di bawah ikatan reben tepat pada jalur seluar; manakala Bintang disematkan di tengah poket atas baju atau bertempat seakan-akannya atau sepertimana tertera dalam gambar. Lencana Leher (neck Order) digantung pada pita pendek terletak betul-betul di bawah Georget. Anak Bintang (miniature) digantung pada pita dan disematkan pada dada sebelah kiri.

Pakaian Rasmi No.1 lengkap dengan Epolet dan Georget

PAKAIAN MAJLIS RASMI MALAM


Cara Memakai Selepang dengan Pakaian rasmi Kebangsaan:

Selepang disangkut di bahu kanan menyusup di bawah bengkong dan diselepangkan ke pinggang kiri dengan Lencana Darjah tersangkut di bawah ikatan reben tepat pada jalur seluar; manakala Bintang disematkan di tengah poket atas baju atau bertempat seakan-akannya atau sepertimana tertera dalam gambar. Anak Bintang (miniature) digantung pada pita dan disematkan pada dada sebelah kiri.

Pakaian berwarna hitam lengkap bersampin, berbengkong dan bertengkolok.

Cara Memakai Selepang dengan Mess Kit:

Selepang disangkut di bahu kanan di bawah Mess Kit dan diselepangkan ke pinggang kiri atas bengkong dengan Lencana Darjah tersangkut di bawah ikatan reben terletak tepat pada jalur seluar; manakala Bintang disematkan di sebelah kiri dada lebih kurang di atas rusok. Lencana Leher (Neck Order) hendaklah digantung pada pita pendek tergantung di bawah "Bow Tie". Anak Bintang (miniature) digantung pada pita dan disematkan di dada sebelah kiri. PERHATIAN: Epolet dan Bengkong serta Crest yang dipakai di dalam gambar ialah Epolet dan Bengkong PTD dan Federal Crest dan perlu diselaraskan.

Pakaian Mess Kit lengkap dengan Epolet dan Bow Tie serta Bengkong (Baju dalam (inner shirt) hendaklah baju kemeja lengan panjang berwarna putih)